چاپستیک چیست؟ ( نحوه استفاده از چاپستیک )
در این پست قصد داریم شما را با چاپستیک یا ( چوب غذا خوری ) آشنا کنیم و نحوه ی استفاده از چاپستیک را به شما آموزش خواهیم داد .
چوب غذاخوری یا چاپستیک چیست و چگونه از آن استفاده میشود؟
قاشق و چنگال ابزارهایی هستند که در اکثر مناطق دنیا برای خوردن غذا مورد استفاده قرار می گیرند اما میلیاردها نفر از مردم دنیا هم ترجیح می دهند که از دو تکه چوب یا همان چاپ استیک برای این منظور بهره بگیرند و باید بگوییم که تاریخچه آن به زمان های بسیار دور باز می گردد.
ابزار رایج برای غذا خوردن در کشورهای شرق آسیا دو میله ی باریک و بلند است که در زبان انگلیسی به آن چاپستیک می گویند، همان دو چوبی که در کارتون های زمان کودکی مان در دست شخصیت های ژاپنی و چینی می دیدیم، هنوز در دنیای واقعی شرق آسیا بر سر میزهای غذا هستند.
چوب غذاخوری
چاپِستیک به انگلیسی Chopsticks و به ژاپنی "هاشی" (چوبک غذاخوری یا به اختصار چوبک) نوعی وسیلهٔ رایج برای خوردن غذا در آسیای شرقی است. این وسیله از دو میله باریک و سبک هم اندازه تشکیل شده است و در بین مردم این ناحیه، به عنوان جایگزینی سنتی برای قاشق، چنگال و کارد به کار می رود.
مردمان چین، ژاپن، تایوان، کره جنوبی، کره شمالی و ویتنام از چوبک برای خوردن غذا استفاده می کنند. در برخی نقاط گرفتنش با دست چپ خلاف نزاکت است. معمولاً جنس چاپستیک از چوب یا سنگ است. چوبک های ژاپنی از نظر اندازه و وزن کوچکتر از انواع چینی هستند.
چاپستیک چگونه به وجود آمده است؟
درباره ی نحوه ی پیدایش چوبک غذاخوری داستان ها، افسانه ها و روایت های بسیاری وجود دارد که مشهورترین آن ها افسانه ای است درباره ی «یو کبیر» امپراطور بزرگ چین باستان. در این افسانه یو کبیر، هنگام ساخت یک پروژه ی سدسازی عظیم در حالی که به شدت دچار کمبود وقت بود، برای صرف غذا و جلوگیری از اتلاف وقت، دو شاخه ی باریک از درختی می چیند و با آن غذای داغ خود را از دیگ روی آتش به سرعت می خورد تا دوباره به سر کارش بازگردد. کارگران هم از این شیوه ی غذاخوردن عجولانه ی او پیروی می کنند. طبق این افسانه، چاپستیک به این ترتیب به وجود آمده است.
اکنون در شیوه ی غذاخوردن ژاپنی ها و چینی ها و همچنین آشپزی آن ها چوبک غذاخوری به یک عنصر حیاتی و جدایی ناپذیر تبدیل شده است. به طوری که به جای چاقو و کارد نیز در برش غذا از آن استفاده می کنند. با صادر شدن فرهنگ آسیای شرقی به سایر نقاط جهان، غذاهای این مناطق هم به کشورهای دیگر صادر شد و استفاده از ابزارهای آن نیز بین مردم دنیا رایج شده است، به طوری که در کشورهایی مانند آمریکا، غذاهای آسیای شرقی و چاپستیک ها از محبوبیت زیادی برخوردار هستند.
این وسیله مانند سایر ابزارهای مورد استفاده ی مردم آسیای شرقی، به نوعی نماد فرهنگی نیز تبدیل شده اند که در بعضی کشورها مانند ژاپن در نحوه ی استفاده از آن حساسیت زیادی وجود دارد. بهتر است تا زمانی که استفاده ی صحیح آن را نیاموخته اید در حضور ژاپنی ها از چاپستیک استفاده نکنید! همچنین در بعضی از کشورها استفاده از چاپستیک با دست چپ، نوعی توهین تلقی می شود!
اندازه ی استاندارد چاپستیک چقدر است؟
اندازه ی قطر چاپستیک های سنتی، به صورت استاندارد هفت «سوئن» معادل ۲.۵۴ سانتی متر است و اندازه ی طولی آن شش «فِن» یعنی حدود ۲۴ سانتی متر است. این اعداد در فلسفه بودایی نشانه ی هفت احساس و شش آرزو است.
چاپستیک های معمولی در انتها گرد یا مربع شکل هستند که نشان دهنده ی آسمان و زمین است. در اندیشه ی چینی دایره نمادی از آسمان و زمین است.
طرز استفاده چاپستیک یا چوب غذاخوری چگونه است؟
استفاده از چاپستیک ممکن است راه های مختلفی داشته باشد، اما راه اصولی آن که هم غذاخوردن را آسان تر می کند و هم احترامی را که به فرهنگ آسیای شرقی گذاشته می شود را بیان می کند به این شکل است که باید یکی چوبک های چاپستیک را بین انگشت اشاره و شصت بگذارید و با انگشت شصت آن را ثابت نگه دارید. سپس چوبک دیگر را با انگشت شصت و کناره های انگشت اشاره آن را ثابت نگه دارید.
برای برداشتن تکه های غذا باید چوبک دوم یا چوبی که توسط انگشت شصت و کناره های انگشت اشاره نگه داشته اید را حرکت دهید تا کمی از هم باز شوند پس از برداشتن تکه های غذا آن را به چوبک ثابت نزدیک کنید. از غذاهای معروف ژاپنی که با چاپستیک در تمام دنیا خورده می شوند می توان به سوشی و اونیگیری یا کوفته برنجی اشاره کرد.
نکته ی مهمی که درباره چاپستیک این روزها بسیار شایع است اهمیت آن ها در کاهش وزن است، چرا که محققان ثابت کرده اند که غذاخوردن با این ابزار همانند چنگال به تعادل وزن و جلوگیری از پرخوری کمک می کند. بنابراین تغییر سبک غذاخوردن های دیگر به غذاخوردن آسیای شرقی یکی از پرطرفدارترین مفاهیم سبک زندگی کنونی است.
آداب غذا خوردن با چوب های چاپستیک
در مجموع استفاده از چوب های چاپستیک در هنگام غذا خوردن آداب خاصی دارد. مهم نیست که شما در کدام یک از کشورهای شرق آسیا باشید. اگر وارد یک رستوران شدید و تصمیم گرفتید که غذای محلی آن کشور را سفارش دهید و با چاپستیک غذا بخورید باید این آداب را بدانید. عموما در رستوران ها چاپستیک های بسته بندی شده و یک بار مصرف به گردشگران داده می شود. چوب ها به یکدیگر چسبیده اند و بایستی آن ها را از یکدیگر جدا کنید. اکنون با دو چوب غذایی که در دست دارید، می توانید غذای خود را به شیوه مردم چین بخورید.
از دیگر آداب غذا خوردن با چوب چاپستیک این است که هنگامی که غذای خود را تمام کردید یا اینکه سیر شده اید، باید چوب ها را در کنار یکدیگر روی ظرف غذای خود بگذارید. طوری چوب ها را روی لبه ظرف بگذارید که سمت انتهایی چوب ها رو به شما نشانه رفته باشد. اگر در کنار بشقاب غذای شما مکان قرار دهی چاپستیک و گیره نگهداری آن وجود داشت، آن ها را روی گیره و بسیار دقیق قرار دهید.
نکته: هیچ گاه چوب های چاپستیک را پس از تمام شدن غذا روی میز و به حالت نامرتب رها نکنید.
مردم چین، ژاپن و تایوان یا کره اگر بخواهند به شخص دیگری غذایی تعارف بزنند، نیز آداب خاصی را رعایت می کنند. آن ها هنگام غذا خوردن با چوب های چاپستیک و برای تعارف غذا، چوب ها را از طرف دیگر آن (از سمت انتهایی چوب ها) در دست خود قرار داده و غذا را به مهمان تعارف می کنند.
نکته های استفاده از چاپستیک یا چوب غذاخوری :
- اختلاف بین فردی که تازه گرفتن چاپستیک را یاد گرفته و شخصی که از کودکی با چاپستیک غذا خورده است، در نحوه ی گرفتن چوبها است. هرچه فاصله نوک چاپستیک با انگشتان هنگام گرفتن بیشتر باشد بهتر و طبیعی تر به نظر می رسد. اما در ابتدا بهتر است با فاصله ی کم شروع کنید.
- صبور باشید این کار در ابتدا نیاز به تمرین دارد. سعی کنید هر روز این کار را با اجسام مختلف انجام دهید تا ملکه ی ذهن شما شود. هنگام خوردن غذا به دلیل گرسنگی این کار خسته کننده تر می شود. این کار را با تکه ای دستمال کاغذی، غذای مانده و هر چیز قابل حمل دیگری با چاپستیک به عنوان سرگرمی انجام دهید.
- استفاده از چاپستیک های چوبی از همه ساده تر است. بعد می توانید با چاپستیک های پلاستیکی و در آخر چاپستیک های فلزی که سخترین هستند و مخصوص کشور کره است این کار را امتحان کنید.
- در فرهنگ کره، ژاپن و چین رها کردن چاپستیک ها درون ظرف غذا یا عبور دادن چاپستیک ها از روی هم و به طور نا منظم در پایان و یا در طی خوردن غذا بی ادبی محسوب می شود. چاپستیک ها را بعد از اتمام غذا به صورت موازی و در کنار هم در بالای طرف غذا قرار دهید.
- با چاپستیک ها به ظرف غذا ضربه نزنید. این همان کاری است که گدایان در زمان چین باستان انجام می داده اند.
- قبل از برداشتن غذا از ظرف تصمیم خود را برای برداشتن تکه مناسب بگیرید. برخورد چاپستیک به غذا به منظور پیدا کردن قسمت مورد نظر بی ادبی محسوب می شود. مخصوصا اینکه چند نفر از یک ظرف غذا بخورند
در این پست شما را با چاپستیک و نحوه استفاده از آن آشنا کردیم
در پست بعدی شما را با انواع غذاهای کره اشنا خواهیم کرد
- ۰۱/۰۶/۰۵
- ۷۶۸ نمایش
خیلی واسه استفاده از چاپستیک بهم کمک کرد و تاریخشم خیلی واسم جالب بود خیلی ممنون از پست خیلی خیلی عالیتون💛